Gerechtigheid voor Samuel, gerechtigheid voor David, gerechtigheid voor Ihsane

"Gerechtigheid voor Samuel": duizenden mensen mobiliseerden in Spanje om te protesteren tegen de moord op een jonge homoseksuele man. Hoewel het onderzoek nog loopt, zeggen getuigen dat het om een homofoob misdrijf gaat, aangezien de aanvallers "flikker" naar hem riepen terwijl ze hem doodsloegen. 

Tussen spandoeken met de tekst "Genoeg LGBT-fobie" en regenboogvlaggen verzamelden zich deze maandag meer dan duizenden betogers in verschillende steden van Spanje om "gerechtigheid" te eisen voor de moord op Samuel Luiz Muñiz, 24 jaar oud. Het misdrijf vond plaats in de vroege uren van zaterdag toen de jongeman een bowlingbaan verliet in de stad La Coruña, in Galicië, en werd benaderd door een groep mensen die hem sloegen en schopten tot hij ernstig gewond was. Enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis. Aanvankelijk onderzocht de politie de aanval als veroorzaakt door een ruzie die was ontstaan omdat Samuel een videogesprek voerde en een groep mensen die voorbijliep dacht dat hij hen filmde met zijn mobiele telefoon. Een van de vrienden die bij de jongeman was, zei echter op Twitter dat het geweld was ingegeven omdat hij homoseksueel was. Dit ontketende een golf van verontwaardiging op de sociale media, waarbij artiesten en andere publieke figuren zich aansloten, die geweld en discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit veroordeelden met de hashtag #JusticiaParaSamuel. Zelfs de Spaanse president, Pedro Sánchez, beschreef de gebeurtenis als "een wrede en meedogenloze daad", en verzekerde: "Wij zullen geen stap terug doen op het gebied van rechten en vrijheden. Spanje zal dit niet tolereren". Ook de minister van Gelijkheid, Irene Montero, pleitte ervoor "geen ruimte te laten voor haat". 

Deze maandag, een paar uur voordat duizenden mensen in de straten demonstreerden, vertelde de vriend in een interview met de krant El Mundo dat nadat Samuel had uitgelegd dat hij niet filmde, ze reageerden: "Stop met ons te filmen als je niet wilt dat we je vermoorden, flikker". Volgens zijn verhaal antwoordde de jongeman "flikker van wat" en een man begon hem aan te vallen. Binnen enkele minuten kwamen er anderen bij. In totaal waren er zeven mensen, die terwijl ze hem sloegen "flikker" naar hem riepen. "Ze hebben Samuel vermoord voor een flikker" was een van de beweringen die op de pleinen van de verschillende steden te horen waren. Dit is de hypothese van de vrienden die getuigen waren en van de familie. "We hebben gewaarschuwd dat de laatste tijd het geweld tegen de LGBTQIA+-gemeenschap overweldigend toeneemt. Hiermee geconfronteerd zijn we opnieuw de straat opgegaan om te eisen dat er een einde komt aan de agressies, moorden en vernederingen waar we elke dag onder lijden, "vertelde een woordvoerder van de Marika Beweging in Madrid aan de krant Público. "  

Wij zijn solidair met Spaanse homo's, demonstranten, familie en vrienden die in Spanje de straat opgaan en eisen dat de aanvallers voor het gerecht worden gebracht. We hebben gezien dat de LGBTQIA+-gemeenschap over de hele wereld steeds met nieuwe aanvallen wordt geconfronteerd. In België herdenken we de homofobe moorden op David Polfliet en Ihsane Jarfi. Omdat niemand ooit mag sterven terwijl hij hoort dat flikker het laatste woord heeft, zijn wij solidair met alle vormen van LGBTQ+ haat. Het verliezen van onschuldige queer levens is onacceptabel. Gerechtigheid voor Samuel. 

Categorieën

nl_BEDutch