Brussel moet een veilige plek zijn voor homo's

Brussel zou een veilige plek moeten zijn voor queer mensen, maar homofobe daden gebeuren nog steeds veel. Tom Van Isacker, een 25-jarige man, en zijn vriend Andy Huizenga, 19, werden zaterdag in het midden van de middag het slachtoffer van een homofobe aanval in een openbaar vervoer in de buurt van het Flageyplein. Tom werd met geweld in zijn oog gestompt nadat hij was uitgescholden en in zijn gezicht was gespuugd. Het koppel diende een klacht in bij de politie. Tom en Andy zaten deze zaterdagmiddag rond 14.00 uur in een bus van de MIVB in Elsene. Enkele haltes nadat ze op de bus waren gestapt, zagen ze een man van in de veertig en zijn zoontje van een jaar of tien tegenover hen zitten.

"Na een tijdje begon de man nerveus en boos te worden", vertelt Tom aan Bruzz, BX1, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Tom bevestigt dat hij en Andy tijdens de rit tekenen van affectie vertoonden: "Hij leunde op me en we zoenden af en toe." Volgens het jonge koppel zou dit de toorn van de vader hebben aangewakkerd: "De man bleef naar ons staren en begon te mompelen. Toen werd hij verbaal agressief en zei dingen als 'motherfucker', "zegt Tom.

Toen Tom en Andy probeerden uit de bus te stappen bij de Flagey halte, stond de man op om hen fysiek aan te vallen, volgens hun getuigenis. "Hij stond op, spuugde in mijn gezicht, begon te schreeuwen en sloeg me in mijn oog. Hij wilde meer klappen uitdelen, maar mijn vriend stapte in en voorkwam het ergste, "zegt Tom. "De jongen was aan het huilen en schreeuwen en vroeg zijn vader om te stoppen."  

Tom werd in het ziekenhuis opgenomen en kreeg hechtingen toen zijn aanvaller vluchtte. De politie stelde een onderzoek in. "Vanwege de homofobe aard van de gebeurtenissen, hebben we Unia en gelijk.brussels (het interfederaal centrum voor gelijke kansen)", meldt de woordvoerder van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene Olivier Slosse. Tom, van zijn kant, wil niet toegeven: "Ik wil niet dat deze agressie mijn gedrag verandert. Anders geven we toe aan de homofoben die ons proberen neer te zetten. Maar misschien denk ik in de toekomst wel twee keer na. " 

We zouden ons gedrag effectief niet moeten moeten aanpassen aan dat soort gebeurtenissen. We zien de laatste jaren en vooral dit jaar een toename van lgbtfobe daden in Europa. Lgbtfobie is in België anno 2021 nog steeds een reëel probleem en moet worden aangepakt. We herinneren ons de moorden op Ihsane Jarfi, David Polfliet en meer recent Nathalie Maillet, hoofd van het circuit van Spa Francorchamps en Ann Lawrence Durviaux in Gouvy. Een actie tegen vrouwenmoorden, lesbofobie en bifobie georganiseerd door verschillende Belgische LGBTQIA+ en feministische organisaties bracht meer dan honderd mensen samen deze dinsdag 24 augustus op de Place de la Monnaie.

"De recente dubbele vrouwenmoord is een ernstig feit dat veel vragen heeft opgeroepen, met name door het gebruik van de termen "crime passionnel" en "familiedrama" door de media, die de feiten afzwakken, maar ook omdat de lesbofobische of bifobische dimensie van deze daad nauwelijks in de media wordt vermeld. We moeten dit geweld in zijn maatschappelijke dimensie plaatsen", aldus Ghyslaine El Moutaani, mede-voorzitster van Regenbooghuis.

Omdat LGBT-fobie niet alleen homofobie is, maar ook lesbofobie, bifobie en transfobie, laten we samen als gemeenschap deze haatdaden blijven veroordelen. 

Categorieën

nl_BEDutch