De Glimmende Garnalen nemen hun wraak in Brussel

Op 7 april maakte de ijzige wind het ijskoud op de Grote Markt. Toeristen liepen rond in hun winterjassen. Met een warme wafel in de hand probeerden sommigen tevergeefs een selfie te nemen met de toren van het stadhuis.

Plotseling waren alle ogen gericht op een groep mannen in speedo's, waterpolopetten, pruiken en hakken die het centrale plein van de hoofdstad van Europa overstaken. Een geoefend oog zou de zeemeermin-jongen hebben herkend die op de vlag stond waarmee ze zwaaiden.

De Brusselse Mannekenfish trotseerden het late winterweer om het bezoek van hun speciale gasten te vereeuwigen: de Shiny Shrimps - de beroemdste LGBTQIA+ waterpoloërs ter wereld - waren in de stad om het tweede opus van hun avonturen te promoten.

De geboorte van de Glimmende Garnalen

In 2019 bracht regisseur Cédric Le Gallo de kronieken van een inclusief waterpoloteam op weg naar de Gay Games op het scherm, een verhaal geïnspireerd op zijn persoonlijke ervaring als lid van het Outsiders waterpoloteam in Parijs. De komedie deed meer dan 600.000 kijkers in lachen uitbarsten en tranen van ontroering vergieten, en bereikte daarmee een publiek dat veel verder reikte dan de leden van de LGBTQIA+-gemeenschap.

Zoals Cédric Le Gallo memoreerde, was Les Crevettes Pailletées de eerste Franse komedie met een homothema die de bioscopen bereikte sinds Pédale Douce in 1996. Het was tijd voor een nieuwe generatie LGBTQIA+-mensen om hun verhalen op het scherm te brengen, in een context die sinds de jaren 1990 drastisch was geëvolueerd.

In Frankrijk heeft dit eerste opus een hoognodige discussie over homofobie in de sport op gang gebracht. De grootste sportkrant van het land, L'Equipe, publiceerde zelfs op de voorpagina van zijn weekblad een foto van twee zoenende mannelijke waterpolospelers met de kop "Kus wie je wilt". Een krachtig - en voor sommigen schokkend - beeld om de lezers aan het denken te zetten over de cultuur van giftige mannelijkheid en homofobie die nog steeds in de sportbeoefening aanwezig is.

Maar nu ze terug zijn om hun wraak te nemen, neemt het tweede opus de Shiny Shrimps mee buiten de zwembaden. Het is tijd voor hen om homofobie en transfobie in over arena's te confronteren.

Een wraak die politieker wordt

Na hun reis naar Kroatië ontmoeten we Vincent, Xavier, Alex, Damien, Joël, Fed en hun coach Matthias op de luchthaven, op weg naar de Gay Games in Tokio. Om ervoor te zorgen dat ze zich de reis naar Japan allemaal kunnen veroorloven, hebben ze goedkope tickets gekocht met een tussenstop van 24 uur in Rusland. Natuurlijk gaat niets zoals gepland.

Terwijl ze klaar zijn om aan dit nieuwe avontuur te beginnen, verbergt elk van hen iets voor de anderen. Al die geheimen zullen hun reis doen ontsporen en een lawine van hilarische situaties veroorzaken als de Shiny Shrimps vast komen te zitten in een land dat openlijk vijandig staat tegenover LGBTQIA+ mensen.

Sinds 2013 en de goedkeuring van de federale wet "ter bescherming van kinderen tegen informatie die pleit voor een ontkenning van traditionele gezinswaarden", is het in Rusland illegaal om over homoseksualiteit te praten en om elk niet-heteronormatief gedrag in de openbare ruimte te vertonen. Twee mannen die elkaar kussen op de omslag van een tijdschrift of op straat, zijn daar strafbaar.

In deze context brengt deze wraak van de Shiny Shrimps een groot aantal situaties aan het licht waarin staatshomofobie, transfobische opmerkingen en "bekeringstherapieën" die pretenderen homoseksualiteit te "genezen", aan de kaak worden gesteld. In een van de meest tragische scènes ondergaat het nieuwe lid van het team elektroshocks, een methode die nog steeds wordt gebruikt in dergelijke "therapieën" om homo's te "heropvoeden". De film herinnert ons eraan dat, ook al zijn deze "therapieën" in Frankrijk sinds begin 2022 verboden - nadat het verhaal werd geschreven - ze nog steeds realiteit zijn in de meeste landen van de wereld.

Er is geen tijd om te ademen in deze snelle komedie die, net als het eerste opus, ook geladen is met emotionele scènes. Het publiek op de Brusselse avant-première in Cinema Galeries lachte uitbundig.

Hoewel de opzet in Rusland een effectieve manier is om homofoob gedrag met een komische draai te bekritiseren, is het belangrijk om in gedachten te houden dat homofobie en transfobie niet alleen in het buitenland voorkomen. De satire is evenzeer geldig in België en andere westerse landen.

Een film die resoneert met het Oekraïense conflict

Gezien de situatie in Rusland, was het onmogelijk om de film daar op te nemen. Cédric Le Gallo wendde zich tot Oekraïne, waar de cast begin 2021 een paar maanden verbleef. De regisseur en de acteurs ontdekten in Kiev een levendige LGBTQIA+ gemeenschap. Ze werden geraakt door de toewijding van het Oekraïense personeel en de acteurs om vrijheid, inclusiviteit en democratische waarden te ondersteunen.

Toen Rusland op 24 februari de aanval op Oekraïne inzette, kreeg de promotie van de film een nog politiekere dimensie. Sommige lokale acteurs veranderden in soldaten, terwijl de alternatieve club waar het team in het weekend feestte, in een schuilkelder veranderde.

Sindsdien benadrukt Cédric Le Gallo bij elke voorvertoning het belang van steun aan zijn vrienden die in strijders zijn veranderd. Om hun moreel op te krikken en hen te tonen dat het westen hen niet vergeet, neemt de cast een video op met het previewpubliek dat "Slava Ukraini" - Glorie aan Oekraïne - schreeuwt.

Echte wedstrijden uitgesteld

Terug in het echte leven hebben de Brusselse Mannekenvissen gewacht op een reünie met hun waterpolovrienden van over de hele wereld. De echte Gay Games - die in november 2022 in Hongkong zouden plaatsvinden - zijn uitgesteld tot november 2023.

Omdat Covid-19 het evenement nog steeds bedreigt, kondigde de Federatie van Gay Games onlangs aan dat er een reserve-evenement wordt gepland in Guadalajara, Mexico - om er zeker van te zijn dat het evenement hoe dan ook doorgang vindt.

Na Azië en Midden-Amerika zullen de volgende Gay Games in Europa plaatsvinden, aangezien Valencia onlangs de kandidatuur voor de editie van 2026 in de wacht sleepte.

De Brusselse Mannekenfish - die in september jongstleden na een onderbreking van anderhalf jaar hun training in de Bains de Bruxelles hebben hervat - verheugen zich op de terugkeer in competitieverband. Begin juni nemen ze deel aan het internationale toernooi van Parijs, waar de waterpolowedstrijd wordt georganiseerd door niemand minder dan de spelers van Outsiders - de echte Shiny Shrimps.

Categorieën

nl_BEDutch