Playback, een nieuwe travestieten show in Brussel door Blanket La Goulue

De travestiet Deken La Goulue is op een missie! Playback, het nieuwe concept van de dragshow, gaat Brussel veroveren, één rechte bar per keer, om zowel te entertainen als op te voeden. Blanket, de MC van die evenementen, wordt elke maand vergezeld door een nieuwe cast die even divers en inclusief is als hun geloof.

We hebben Blanket La Goulue ontmoet voor een kijkje achter de schermen bij Playback: 

Blanket La Goulue, kan je ons iets vertellen over jezelf, je soort drag, je inspiraties ? 

Ik zie mezelf als een politieke koningin. Ik gebruik mijn drag als een manier om mijn activistische kant uit te drukken. Op het podium belichamen mijn performances mijn dagelijkse problemen als een queer en trans lichaam. Ik word geïnspireerd door zowel queer/trans kwesties als door iconische persoonlijkheden (Goddelijke, Koning Baxter, Sasha Velour, Cleve Jones, Liza Monet, Amanda Lepore, …) 

Enkele jaren geleden richtte je samen met andere Brusselse drag-artiesten het collectief Not Allowed op. Kan je ons deze ervaring uitleggen ? 

Het begon met een wens van ShlaggyDaddy en mij om podia te creëren waar weirdo's kunnen optreden. Voor de Covid19 waren er geen plaatsen in cabarets voor ons (Freaks, politieke artiesten, en queer lichamen). We gaven een aantal oproepen (aan La Prigari, Dame Lylybeth, Ariez, Sleep Couenne) en we begonnen een geheime tour in Brusselse kraakpanden. Tijdens die shows waren onze optredens zo waar en verbonden met ons leven en dat van ons publiek. De plaatsen waren zo vol liefde. Al snel sloten geweldige artiesten zich bij ons aan in het avontuur. Het was een geweldig jaar. Ik bewaar mooie herinneringen aan Niet Toegelaten. 

Sindsdien heb je veel samengewerkt en opgetreden in vele evenementen in de Brusselse queer scene (Queeriosity, Cabaret Mademoiselle, Sassy Cabaret, Homografia festival, VulcanaHoe heeft dit alles je drag art verrijkt ? 

In de kraakpanden en de subcultuur, bouwde ik verbazingwekkende en diep slepende familiebanden op. Ik leerde wie ik echt was en wat ik wilde doen. Door op te treden op "officiële" podia kreeg ik de kans om op te treden met betere technische omstandigheden en om mijn zichtbaarheid te vergroten. Maar deze "officiële" podia daagden me uit om voor een mainstream en hetero publiek op te treden, wat niet gemakkelijk was met mijn zeer politieke en onapologetische werk. Het Sassy Cabaret is een ander verhaal. Ik werd verwelkomd door Lili Mirezmoi als een officieel lid van het cabaret en ik vond er een nieuwe familie en ook de professionele manier van optreden die ik miste. Ik kan niet wachten om verder te groeien met dit cabaret. Ik hoop dat jullie er klaar voor zijn want op 19 mei komt er iets groots aan met betrekking tot Sassy Cabaret... 

Je lanceert nu een nieuwe drag show in Brussel genaamd Playback. Wat is het concept en hoe is het allemaal begonnen ? 

Yeah !! We deden de eerste show in Café Flora en het was zo geweldig! Het is een maandelijkse travestieten show met iconische travestieten. De eerste cast was samengesteld uit Ernesto Coyote, Eva is ziek van Adam, Rose Gigoten Samantha Ruffskin. Ik zie Playback als een manier om een queer gesprek te beginnen met hetero's en om hetero's veiliger te maken in bars. Het zal maanden duren maar ik denk dat we uiteindelijk zullen slagen. Ook zijn er steeds meer drag artiesten maar nog steeds niet genoeg plek voor hen om op te treden. Met Playback wil ik zichtbaarheid geven aan dragartiesten uit het hele land en hen een podium bieden.  

De playback zal elke keer anders zijn. Wat kunnen we verwachten op het podium en kunnen we wat teasen krijgen voor de toekomstige locaties en line ups ? 

Inderdaad, elke Playback zal anders zijn omdat de line-up elke keer zal veranderen. Alle informatie zal binnenkort op de Playback's Instagram verschijnen, maar ik kan je nu al vertellen dat de cast zal bestaan uit zeer verschillende drags uit alle delen van België.

Deken, je bent ook een queer activist. Je bent militant over genderidentiteitskwesties en verdedigt met trots niet-binaire rechten. Kun je ons vertellen hoe belangrijk dit voor je is? 

Het verdedigen van trans- en queerrechten is voor mij meer dan belangrijk, als we het niet doen zijn we de pineut... Het Belgische beleid is sterk gebaseerd op pinkwashing, ook al hebben we meer queerrechten dan eender welk ander land, onze instellingen zijn nog steeds transfoob, onze medische visies zijn nog steeds misdadig tegenover intersekse personen en de straten en scholen zijn een nachtmerrie voor de meeste queer mensen. En maak je een grapje over niet-binaire rechten? Wij hebben niet eens rechten in België, ik besta niet eens in mijn eigen land... Drag laat me toe om over die dingen te spreken zonder angst en dat vind ik dope.  

Naast het slepen, bent u ook chef-kok in Le Petit Mercado, dat zeer inclusief handelt. Hoe is dit voor u ? 

Le Petit Mercado is mijn kleine paradijs. Ik ben een gelukkige queer Chef.fe die werkt op een plaats met mensen die mij en mijn voornaamwoorden respecteren. Ik weet dat ik zo bevoorrecht ben omdat er in Brussel bijna geen enkele plek is waar trans- en queermensen veilig kunnen werken in bars of restaurants. Ik wil dat daar zo snel mogelijk verandering in komt, want we kunnen niet aanvaarden dat in 2022 Brusselse restaurants vervuild zijn door misogynistisch, transfoob en homofoob gedrag. Elke dag is de queer gemeenschap meer verbonden en kennen we de problematische plaatsen. Pas op, we houden jullie in de gaten! 

Foto credits : Estelle Berengier, Joy Gervais 

Categorieën

nl_BEDutch