Europarlementariërs Kim van Sparrentak en Marc Angel schuiven aan bij de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van KET Talks in samenwerking met Forbidden Colours

Het nieuwe seizoen van KET Talks gaat vandaag van start in samenwerking met Verboden Kleuren, een Belgische non-profit die LGBTIQ+-mensen in Europa mondiger maakt. Deze nieuwe versie van onze podcast, gepresenteerd door Rémy Bonny en Vincent Reillon van Forbidden Colours, slaat een brug tussen Brussel en de rest van Europa over belangrijke kwesties voor de LGBTIQ+-gemeenschap. Voor de eerste aflevering worden Rémy en Vincent vergezeld door Kim van Sparrentak en Marc Angel, de twee medevoorzitters van de LGBTI Intergroep van het Europees Parlement.

Een samenwerking tussen KET Magazine en Forbidden Colours

Forbidden Colours werd in 2019 opgericht als een Belgische ngo die zich richt op het snijvlak van LGBTIQ+-rechten en democratische veiligheid. De vereniging beheert een fonds in de Koning Boudewijnstichting om grassroot projecten in heel Europa te ondersteunen. In 2022 financierde Forbidden Colours opvangcentra voor Oekraïense LGBTIQ+-vluchtelingen in Polen, Hongarije en Roemenië. Het steunde ook Budapest Pride en een project dat middelbare scholen in Polen rangschikt op hun LGBTIQ+ inclusiviteit.
Naast haar fondsenwervende activiteiten pleit Forbidden Colours voor de rechten van LGBTIQ+ mensen bij de nationale overheid en de EU-instellingen. Zij zet zich in tegen de zogenaamde "anti-gender" en "anti-LGBTIQ+" beweging in Europa en het tot zondebok maken van LGBTIQ+ mensen door autocratische regeringen. In die context was Forbidden Colours bijvoorbeeld de eerste die de voorbereiding van de vorig jaar in Hongarije aangenomen "anti-LGBTIQ+ propaganda" wet onthulde.

Aangezien beide verenigingen in Brussel gevestigd zijn, besloten KET Magazine en Forbidden Colours de handen ineen te slaan om een nieuwe en meer geëngageerde versie van KET Talks te creëren.

Een meer geëngageerd seizoen van KET Talks

Het einde van de COVID-beperkingen die de gasten in vorige seizoenen beperkten, biedt mogelijkheden om in contact te komen met activisten uit heel Europa. Dit nieuwe seizoen van KET Talks opent de discussie over LGBTIQ+-kwesties ter plaatse in verschillende delen van Europa, met behoud van een Brussels perspectief.
De afleveringen zullen verschillende aspecten oproepen van de terugslag op de toegang van LGBTIQ+ mensen tot hun mensenrechten. Ze zullen ook nadenken over hoe deze terugslag de situatie van de LGBTIQ+ gemeenschap in Brussel beïnvloedt.

Meer geëngageerd, meer gediversifieerd, meer Europees, u hoort enkele evoluties.

Een gesprek met de twee covoorzitters van de LGBTI-intergroep van het Europees Parlement

In de eerste aflevering gingen Vincent en Rémy naar het Europees Parlement voor een gesprek met Kim van Sparrentak en Marc Angel, de twee medevoorzitters van de LGBTI-intergroep. Deze intergroep brengt meer dan 150 leden van het Europees Parlement van verschillende politieke partijen bijeen om de gelijkheid van holebi's te ondersteunen en te bevorderen.

Met hun gasten trekken Vincent en Rémy enkele lessen uit de Europride die in september 2022 in Belgrado werd gehouden. Ze bespreken ook de rechtszaak die de Europese Commissie tegen Hongarije heeft aangespannen in verband met de in 2021 aangenomen wet tegen LGBTIQ+-propaganda. Ze wisselen van gedachten over het verwachte voorstel om haatzaaien en haatmisdrijven als EU-misdrijven te erkennen en over de nieuwe Queer Summit die in juni 2023 door het Europees Parlement zal worden georganiseerd. Tot slot praten Marc en Kim over hun relatie met de queer gemeenschap in Brussel.

Om deze eerste aflevering te beluisteren, klik hieronder.

Categorieën

nl_BEDutch