Rokia Bamba de Femme Flamboyante DJ artiest

Ze is een van de gastjuryleden van de eerste aflevering van Drag Race België deze week! Rokia Bamba heeft een lange weg afgelegd sinds ze in de jaren '90 een van de eerste radioshows over hiphop lanceerde. Sindsdien is ze DJ en mixt ze groovy hip-hop, Afrikaanse ritmes, house en techno op sociaal geëngageerde feestjes en vele festivals (Massimadi, Pink Screens, Afropunk, Festival des Libertés...) en zelfs op Ancienne Belgique en le Botanique. Ze kreeg onlangs de kans om een "Carte Blanche" in Théâtre 140. U kunt ook ontdekken haar podcast "Sororités, conversations with my sistas" door Studio Balado.

"Door mezelf te lanceren in het DJ-en, koos ik er meteen voor om mijn talent in dienst te stellen van Afro-feministische, anti-racistische, LGBTQI groepen en collectieven. Ik ben een zwarte vrouw, een moeder, een kunstenaar, een activist en ik definieer mezelf als een ARTIVIST. Ik kan mijn politieke engagementen niet los zien van mijn artistieke praktijk. De Brusselse queer gemeenschap, het is geen gemeenschap maar gemeenschappen in het meervoud. Zij zijn ook mijn familie. Zonder hen ben ik niets, ik adem niet meer."

" De Brusselse queer initiatieven waar ik van hou zijn alle initiatieven die deuren openen naar het mogelijke, alle initiatieven die niet in hokjes denken, die ons helpen om troost te vinden, om voor elkaar te zorgen door elkaar niet af te snauwen! Alle initiatieven die mensen samenbrengen en niet verdelen! Die respecteren en niet doden. Alle initiatieven die ons in staat stellen ons hoofd op te heffen, ons trots te voelen op onszelf en op anderen. Alle initiatieven die ons in staat stellen luid en duidelijk te zeggen dat we hier zijn en dat we niet naar huis gaan omdat dit ook ons thuis is. We zullen niet verhuizen! Al deze initiatieven die ons in staat stellen tegen onszelf te zeggen dat als één van ons niet vrij is, niemand van ons vrij zal zijn! "

" Ik ben geboren in Brussel in 1976. Ik was een van de eerste Belgische stemmen die sprak, uitzond en commentaar gaf op Hip-Hop muziek in de ether van vrije radiostations in Brussel. Als kind raakte ik, naast een muziekliefhebbende vader, gepassioneerd door muziek. Ik verdiepte me al snel in de muzikale diversiteit van het Afrikaanse continent en daarbuiten, waardoor mijn smaak voor het eclecticisme van de zwarte muziek gevormd werd: van de Maloya van het eiland Réunion tot de techno van Detroit en Chicago, via de post-disco van ESG, de kuduro van Kapiro, de rumba van Soumaro en de Zuid-Afrikaanse Gospel. Mijn spectrum van muzikale invloeden is breed. "

" Sinds zijn eerste editie in 2013 heeft het Massimadi festival zich gevestigd als een essentieel onderdeel van de zwarte LGBTQI+ ruimtes in Brussel, waarbij het nauwelijks twijfelt aan zijn missie om mensen zichtbaar te maken op het kruispunt van queer en zwarte gemeenschappen, waarvan de ervaringen rijk en uniek zijn, en waarvan de identiteiten meervoudig en verweven zijn (Afrikaans, Europees, meertalig). "

" De queer gemeenschap is ook mijn sistaaa die talrijk zijn en brothaa die talrijk zijn. Ik voel me bestaand en nuttig in hun aanwezigheid, begrepen en gehoord, niet veroordeeld. Ik kan zijn en doen, het is Gia Abbrassart en haar winkel in de Marollen, het is Joelle Sambi met haar woorden die als uppercuts in mijn mond zijn, het zijn Lisette en Julie Lombé, wonderbaarlijke slammers, het is Studio Balado en Michel-Ange Vinti die me toestaan een platform te creëren waar ik over zusterschap kan praten zonder gemuilkorfd te worden, het is ... "

Categorieën

nl_BEDutch