Gustaph over meedoen aan eurovisie

Gustaf is de Belgische deelnemer voor België aan Eurovisie dit jaar. Zijn nummer "Because Of You" gaat over empowerment. Laten we hem leren kennen.

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest?

Ik werk al meer dan 20 jaar als singer/songwriter en producer. Ik tekende mijn eerste platencontract op 17-jarige leeftijd en bracht mijn eerste single "Gonna Lose You" uit onder het alias Steffen. Ik scoorde mijn eerste hit en won de prijs voor het beste debuut, maar ik was artistiek niet tevreden, en ik voelde me niet serieus genomen omdat ik popmuziek maakte en er werd me verteld dat ik mijn seksualiteit een "mysterie" moest houden om potentiële fans niet te beledigen. Het voelde alsof ik over mezelf moest liegen om succes te hebben. Dit leidde ertoe dat ik me terugtrok uit dat popleven en me ging richten op mijn studie en mijn carrière als muzikant. In die jaren toerde ik met acts als Zap Mama, Lalalover en The Pointer Sisters, terwijl ik ook een carrière als studiomuzikant, schrijver en producer behield. In 2009 besloot ik een nieuwe artistieke start te maken onder het alias Gustaph, een out and proud artiest. Ik begon mijn eigen muziek uit te brengen en begon me te profileren in de electronic/House Scene. Dit leidde me uiteindelijk naar het Queer Collective Hercules & Liefdesaffairewaarvan ik zes jaar lang actief lid was. Ik schreef en zong mee aan "The Feast of the Broken Heart" en "Omnion" en toerde uitgebreid over de hele wereld met Hercules & Love Affair. Na die intense periode nam ik een adempauze en begon ik aan mijn eigen materiaal te werken. Dit leidde ertoe dat ik deelnam aan de nationale finale voor Eurovisie België en hier zijn we dan!

Hoe bereid je je voor op Eurovisie in Liverpool en hoe voel je je?

Het is een gekke maar mooie rit naar Liverpool geweest. Er gaat zoveel werk zitten in de voorbereiding, niet alleen de act maar ook de promotietaken. Jezelf in Europa op de kaart zetten met interviews, blogs, optredens en optredens is heel belangrijk en neemt veel tijd in beslag. Ik geniet er echter volop van en ik ben heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om België te vertegenwoordigen. Ik train ook, let op wat ik eet en beperk mijn drankgebruik om me voor te bereiden op het optreden. Als Eurovisie achter de rug is, laat ik zeker alles los.


Kun je ons vertellen hoe je met Jaouad Alloul hebt samengewerkt om " Because of you " te schrijven en hoe waren je vorige ervaringen op Eurovisie met Sennek en Hooverphonic?

Ik schreef dit lied met de gekke getalenteerde Jaouad Alloul. We wilden een krachtig anthem schrijven dat dankbaarheid toont voor je reis, maar ook voor de mensen die je daarbij hebben geholpen. Het moest een anthem zijn dat je deed opstaan en dansen en vieren. Mijn ervaringen met Sennek en Hooverphonic waren allebei prachtig. Werken met beide acts was puur genieten! Ik kreeg het beest van binnen te zien en leerde hoe je met een ervaring als Eurovisie omgaat. Ik ben helemaal opnieuw verliefd geworden op Eurovisie. Het publiek in de arena is magisch en de verwachting van het optreden is als geen ander dat ik ooit heb meegemaakt. Ik ben erg dankbaar dat ik deze ervaring nu voor me heb.


Wat zijn je queer invloeden?

Zo veel! Maar eerst en vooral moet ik het hebben over de iconische Sylvester. Zijn stem, muzikaliteit, stijl en houding hadden een enorme impact op mij. Ik raad het boek "The fabulous Sylvester" van Joshua Gamson aan als een must-read. Sylvester was zijn tijd echt ver vooruit en floreerde toen het niet gemakkelijk was om Sylvester te zijn. Ik vind dat ongelooflijk inspirerend. Andere invloeden zijn Pet Shop Boys, Dusty Springfield, George Michael. Ik ben ook diep geraakt door vrouwelijke zangeressen als Kate Bush, Annie Lennox en Joni Mitchell die een prachtige en krachtige kwetsbaarheid hebben, iets wat ik als queer artiest heel invloedrijk vind.

Wat betekent het voor jou om deel uit te maken van de Belgische queer gemeenschap en welke Belgische queer initiatieven spreken je aan?

Ik voel me vereerd deel uit te maken van de queer cultuur. Het werken met Hercules & Love Affair bracht me op veel queer plekken over de hele wereld, en ik vind de liefde op die plekken erg ontroerend. Als ik op deze plaatsen kan optreden, grijp ik die kans met beide handen aan. Ik werkte graag voor Send In The Clowns en All The Lovers, die worden geleid door vrienden van me. En het is altijd leuk en inspirerend om deel uit te maken van deze concepten.

Picture credits: Roen Lommelen, Atomium, VRT

Categorieën

nl_BEDutch