Zo vermijd je scammers en blijf je veilig op dating apps

Cybercriminaliteit is een van de schaduwzijden van ons online leven. Cybercriminaliteit bestaat in veel verschillende varianten, maar het algemene doel is om onze persoonlijke informatie te oogsten en ons geld te stelen.

De meest voorkomende cybercriminaliteit waar mensen mee te maken krijgen, is 'phishing'. Bij phishing verstuurt u een frauduleus bericht dat zich voordoet als zijnde afkomstig van een legitieme instelling - zoals een bank of een overheidsinstantie - met als doel de gebruiker onbewust gevoelige informatie aan u te laten onthullen of malware op zijn apparaat of IT-systeem te installeren.

De vorm van cybercriminaliteit die de grootste financiële gevolgen heeft voor individuele slachtoffers is echter Romefraude.

Romantische Fraude is wanneer iemand online dating of een hook-up app gebruikt om een band met je op te bouwen, en vervolgens inspeelt op je eenzaamheid, behoefte aan intimiteit, of emotionele chantage om je te verleiden tot het geven van geld.

Een liefdeszwendel hoeft niet bijzonder ingewikkeld te zijn om de oplichter een beloning op te leveren.

"We hebben systemen om te proberen te voorkomen dat oplichters profielen aanmaken, maar de tactieken veranderen voortdurend, dus het is moeilijk om te voorkomen dat vastberaden romantische oplichters profielen aanmaken..." legt John Edwards uit, algemeen directeur van Gaydar. "We moedigen onze leden aan om elk profiel te melden dat rode vlaggen doet rinkelen - op die manier kunnen we een kijkje nemen en iedereen blokkeren die een bedreiging zou kunnen vormen."

"Romantische oplichters lijken zeer georganiseerd te zijn..." voegt Edwards toe. "Soms zien we een concentratie van activiteiten in een bepaald land, maar meestal gebruiken ze een VPN, dus dat maakt het moeilijk om te bepalen waar ze zijn. Over het algemeen, als iemand er een beetje te goed uitziet en klinkt om waar te zijn, dan is het mogelijk dat ze niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Het komt erop neer dat als je op een dating app zit en iemand vraagt je om geld te sturen, doe dat dan niet. Hoe aannemelijk het verhaal ook klinkt - trap er niet in."

Hoe veilig te blijven op dating apps en een Romance Scam te vermijden

  • Wees je ervan bewust dat oplichters actief gebruik maken van romantische oplichtingspraktijken om LGBTQ-personen te bereiken via datingapps, hook-up apps en online datingplatforms.
  • Als iemand te mooi lijkt om waar te zijn, zorg er dan voor dat je met een echte persoon praat die is wie hij zegt dat hij is.
  • Profielafbeeldingen zijn vaak een rode vlag - oplichters gebruiken vaak afbeeldingen die ze online hebben gevonden. Zien ze eruit als een model? Zijn ze gekleed in een militair uniform? Staat er een hond op hun foto? Zelfs als hun profiel meerdere selfies bevat, kunnen die foto's allemaal gemakkelijk van iemand anders' sociale media zijn geplukt.
  • Als je met iemand begint te chatten en diegene stelt al snel voor om het gesprek te verplaatsen naar een ander platform zoals WhatsApp - dan is dat een rode vlag. Zodra je het berichten systeem van de dating app verlaat, is het gesprek moeilijker te traceren als je later problemen hebt. Een klassieke zin is "Ik verlaat dit platform binnenkort..." of "Het is makkelijker om via e-mail te chatten..." Zorg ervoor dat je weet met wie je aan het chatten bent voordat je ze je e-mail geeft of het gesprek verplaatst naar een ander platform.
  • Een romantische oplichter zal u waarschijnlijk niet onmiddellijk om geld vragen. Ze zullen tijd nodig hebben om een band met u op te bouwen. Ook kunnen de verzoeken klein beginnen. Een klassieke truc is dat een kerel heel graag met je wil afspreken maar dat je hem geld moet sturen voor de trein of vlucht - hij komt niet opdagen. Uiteindelijk, waar het verzoek ook voor is, stuur geen geld naar mensen die je via een dating app hebt ontmoet.

Categorieën

nl_BEDutch