Foto : Nicolas Hoizey

Geschiedenis bewaren, liefde vieren: Steun het initiatief van de stad Brussel

In 2023 staat de stad Brussel op het punt een belangrijke mijlpaal te herdenken: de 20e verjaardag van de baanbrekende wet die het homohuwelijk in België legaliseert. Om ervoor te zorgen dat deze gedenkwaardige gebeurtenis in de annalen van de geschiedenis wordt opgenomen, hebben de Musea en Archieven van de Stad een inspirerend initiatief gelanceerd. Ze roepen de gemeenschap op om LGBTQIA+ archieven bij te dragen rond het thema huwelijk. Deze nobele onderneming heeft tot doel het rijke erfgoed van de LGBTQIA+-beweging te bewaren en tegelijkertijd licht te werpen op de transformerende kracht van liefde en gelijkheid.

Het Archief van de Stad Brussel zal geen middel onbeproefd laten in zijn zoektocht om de essentie van het homohuwelijk vast te leggen aan de hand van een breed scala aan materialen, waaronder foto's, brieven, dagboeken, artikelen, memorabilia en meer. Deze onschatbare stukken geschiedenis zullen bijdragen tot een uitgebreid verhaal dat de strijd, de triomfen en de liefdesverhalen toont die de weg van de LGBTQIA+-gemeenschap naar gelijke rechten hebben bepaald.

Om de boodschap wijd en zijd te verspreiden, zal het Archief in het oog springende flyers verspreiden tijdens evenementen in het kader van de Pride Week en een indrukwekkende postercampagne lanceren op gemeenschapslocaties in Brussel en het stadscentrum. Het doel is om mensen die ervaringen uit de eerste hand hebben of belangrijk LGBTQIA+ archiefmateriaal bezitten aan te moedigen om een essentiële rol te spelen in het bewaren en delen van hun geschiedenis.

Getrouwde stellen kunnen bijdragen aan het LGBTQIA+ Archief.

Donateurs worden van harte uitgenodigd om een afspraak te maken in het Archief, gunstig gelegen aan de Rue des Tanneurs, om hun waardevolle LGBTQIA+ archieven in te brengen. Elk item bevat een uniek verhaal, een stukje van een grotere puzzel die het verhaal van de strijd voor gelijkheid van het huwelijk en LGBTQIA+ rechten compleet maakt. Door deze kostbare voorwerpen te schenken, maakt u deel uit van deze historische onderneming en zorgt u ervoor dat de stemmen en verhalen van de LGBTQIA+-gemeenschap worden gevierd en bewaard voor toekomstige generaties.

Deze oproep voor donaties van LGBTQIA+ archieven over het homohuwelijk is een kans voor iedereen om bij te dragen aan een inclusief historisch archief. Of u nu lid bent van de LGBTQIA+ gemeenschap, een bondgenoot of gewoon gepassioneerd bent over het bevorderen van gelijkheid en begrip, uw steun is van cruciaal belang. Laten we samen de bereikte mijlpalen eren, toekomstige generaties sterker maken en een samenleving bevorderen die liefde in al haar vormen waardeert en omarmt.

Herschrijf de geschiedenis door mee te doen.

Sluit u vandaag aan bij het initiatief van de Stad Brussel door een afspraak te maken in het Archief in de Tanneursstraat. Samen kunnen we de geschiedenis herschrijven en ervoor zorgen dat de erfenis van het homohuwelijk en de LGBTQIA+-rechten blijft bestaan.

Bewaar het verleden. Vier de liefde. Draag uw steentje bij.

Contactgegevens:

10.05.2023 - 01.06.2023

Archief van de Stad Brussel - Rue des Tanneurs 65 - 1000 Brussel

Website : archieven.bruxelles.be

Maak een afspraak : archives@brucity.be

Categorieën

nl_BEDutch