Viering van moed: Chille Deman ontvangt medaille van de stad Brussel

Tijdens een hartverwarmende ceremonie op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, reikte de Stad Brussel de prestigieuze Burgerpenning uit aan Chille Deman. Het evenement, dat bol stond van emotie en trots, vond plaats in de Raadszaal van Brussel, waar burgemeester Philippe Close de medaille overhandigde, omringd door schepenen en een groot aantal genodigden.

Chille Deman, een baken van LGBTQIA+ activisme in Brussel, werd erkend voor zijn baanbrekende bijdragen als medeoprichter en leider van de Belgian Lesbian and Gay Pride. Sinds het bescheiden begin in 1996, met slechts 3.500 deelnemers, is de parade onder Chille's leiding tot bloei gekomen. Dit jaar trok de parade meer dan 200.000 mensen en werd het een krachtig symbool van diversiteit en inclusie. Chille's leiderschap heeft niet alleen de banden tussen de Franstalige en Nederlandstalige gemeenschappen versterkt, maar ook een geest van constructieve en barmhartige dialoog bevorderd.

Naast zijn lokale invloed heeft Chille internationaal veel indruk gemaakt door zijn werk met RainbowFriends en Rainbow Ambassadors, waarbij hij opkwam voor de rechten en het welzijn van LGBTQIA+-senioren in vaak vijandige omgevingen. Zijn inspanningen tijdens de EuroPride in Riga springen in het oog, waar zijn dialogen met lokale en internationale belanghebbenden zorgden voor het succes en de veiligheid van het evenement.

De nominatie voor Chille's medaille kwam van het bestuur van de vereniging Visite Particulière, wat zijn blijvende impact op Brussel benadrukt. Zijn inclusief leiderschap en onwrikbare inzet voor sociale rechtvaardigheid resoneren diep met de waarden die Brussel hoog in het vaandel draagt.

Tijdens de medailleceremonie was er een emotionele bijeenkomst van gemeenteambtenaren, leden van Visite Particulière, maar ook leden van Rainbow ambassadeurs, Rainbow vriendenvereniging en veel van Chille's vrienden. De zaal was gevuld met dankbaarheid en respect en weerspiegelde de diepgaande en positieve invloed die Chille op de gemeenschap heeft gehad.

Na de ceremonie werden de gasten uitgenodigd voor een feestelijke cocktail in Restaurant 58, met panoramisch uitzicht over Brussel. Het evenement bood een vrolijke en gezellige sfeer om Chille's toewijding en prestaties te eren.

Door Chille Deman te eren, bevestigt de Stad Brussel haar vastberaden steun voor diversiteit, inclusie en mensenrechten, en huldigt ze diegenen die onvermoeibaar werken aan een rechtvaardigere en billijkere samenleving.

foto's door Eve-Anne

Categorieën

nl_BEDutch