KET Vrije tijd schatten: Queer verhalen om aan je leeslijst toe te voegen

In onze laatste KET Talks podcast bespraken we de vele verschillende betekenissen en invalshoeken van het woord 'queer'.

Wat is een betere manier om ze te demonstreren dan u enkele frisse voorbeelden te geven uit de wereld van literatuur en televisie?

Het Huis van Onmogelijke Schoonheden

Lange tijd werd 'queer' gebruikt als een denigrerende term voor mensen die niet leefden volgens de regels van heteronormativiteit. Mensen zoals de personages van Joseph Cassara's roman uit 2018, The House of Impossible Beauties, die werden geduwd om te bestaan in de marge van de samenleving, en toch deden ze dat met onverschrokken authenticiteit.

Cassara's oogverblindende debuut - dat grotendeels geïnspireerd is op de legendarische documentaire van Jennie Livingston: Paris Is Burning - mengt de waargebeurde gebeurtenissen en personages van Harlem's ballroom scene met het fictieve verhaal van een jonge trans-vrouw, Angel, die in New York City leeft in het midden van de jaren tachtig.

Nadat Angel verliefd is geworden op Hector - een mooie en charismatische danseres - begint het tweetal het legendarische huis Extravaganza op te richten. De andere leden: Venus, Juanito en Daniel worden door hun biologische families gemeden en verstoten omdat ze trans, femme of queer zijn, maar samen creëren ze hun eigen huis dat de acceptatie, liefde en steun biedt, die hen zo wreed werd ontzegd door de reguliere samenleving.

De Extravaganza's zijn veerkrachtig en vastbesloten om op eigen benen te staan, terwijl ze zich een weg banen door misbruik, drugsverslaving en de verwoestende gevolgen van de groeiende AIDS-crisis.

Het Huis van de Onmogelijke Schoonheden en het lot van zijn leden zullen je nog lang blijven achtervolgen nadat je de laatste bladzijde van deze krachtige roman hebt omgeslagen.

We zijn er.

De LGBTQI+-gemeenschap is erin geslaagd het woord "queer" terug te winnen en het om te vormen tot iets positiefs en krachtigs.

Anderen mondig maken is precies wat de nieuwste docuserie van HBO, We're Here, beoogt te doen.

Drie bekende dragqueens, Eureka O'Hara, Shangela Laquifa Wadley en Bob the Drag Queen (die allen deelnamen aan verschillende seizoenen van de met een Emmy Award bekroonde tv-realityshow RuPaul's Drag Race) gaan op pad om kleine steden in heel Amerika te bezoeken met één speciale missie in gedachten: gemeenschappen opbouwen.

Ze organiseren eenmalige drag-evenementen en begeleiden een aantal buurtbewoners, die ze helpen om hun nieuwe dragdochters te worden.

Aspirant travestieten, een in Navajo geboren native-American, een door schuldgevoel gedreven voormalige homofoob, hetero bondgenoten, en een trans man en zijn verloofde delen allemaal hun unieke en ontroerende verhalen. Ze stellen zich kwetsbaar op in het midden van het podium en voor de camera, niet alleen om uit hun comfortzone te komen, maar ook om te helen, te vergeven en te verbinden.

We're Here laat prachtig de transformerende kracht van drag zien en geeft tegelijkertijd waardevolle lessen in hoe je echt inclusieve queer gemeenschappen kunt bouwen waar LGBTQI mensen, mensen van kleur, mensen met een handicap en hetero bondgenoten samen staan voor een vriendelijkere wereld.

Want jullie weten het nu wel: We zijn hier, we zijn homo! Wen er maar aan!

Luister nu naar KET Talks op Spotify, YouTube, IGTV, Deezer en Apple Podcasts! Geniet van deze tweede aflevering van de Brusselse queer podcast en voel je vrij om ons je feedback te geven over Facebook en Instagram.

Bogat's aanbevelingen in KET Talks podcast aflevering 02

Categorieën

nl_BEDutch