KET Talks podcast nieuwe aflevering: de situatie van LGBTIQ+ mensen in Polen 

Deze week in uw aflevering van KET gesprekken podcast bespreken Vincent Reillon en Rémy Bonny van Forbidden Colours de situatie van LGBTIQ+ mensen in Polen. Dominik Kuc van Growspace, een lokale LGBTIQ+ organisatie die werkt aan inclusief onderwijs, sluit zich bij hen aan.

Een succesvolle ranglijst van middelbare scholen met betrekking tot LGBTIQ+ inclusiviteit
Dominik is de oprichter van een project waarbij studenten in Polen hun eigen middelbare school rangschikken op hun niveau van LGBTIQ+ inclusiviteit. In 2020 hebben meer dan 20 000 studenten deelgenomen aan het initiatief dat meer dan 2 000 scholen in het hele land rangschikt. Aangezien studenten vrij zijn om hun middelbare school te kiezen, legt Dominik uit hoe deze ranglijst LGBTIQ+ mensen helpt een school te vinden waar ze zich veilig kunnen voelen.
Het idee ontstond na een golf van zelfmoorden door LGBTIQ+ tieners die in de media werd besproken toen Dominik nog op de middelbare school zat. Hij was geroerd door wat hij hoorde en besloot in actie te komen om ervoor te zorgen dat LGBTIQ+ studenten een veilige omgeving konden vinden om te studeren. Het project begon in Warschau en met de steun van Forbidden Colours groeide het in een paar jaar uit tot een project voor het hele land.
Uit de resultaten blijkt dat de meest inclusieve scholen, die elk jaar een gelijkheidsdiploma ontvangen, niet allemaal in de grote en meer liberale steden gevestigd zijn. De ranglijst is een krachtig instrument om het verhaal van de Poolse regering, die de laatste jaren een anti-LGBTIQ+ retoriek hanteert, te doorbreken.
Dit jaar werd zelfs een proefproject in Brussel georganiseerd om aan te tonen dat het project een beste praktijk is die in andere landen kan worden overgenomen. De resultaten van het proefproject in Brussel tonen aan dat zelfs in een land waar de wetten progressief zijn om LGBTIQ+ mensen te beschermen, er nog veel moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de scholen inclusief zijn ten opzichte van LGBTIQ+ leerlingen.

"LGBT-vrije zones" en huidige anti-LGBTIQ+ wetten die worden besproken in Polen
Dominik praat ons ook bij over de huidige situatie met betrekking tot de "LGBT Free zones". Deze plaatsen en regio's begonnen zich in 2019 vrij te verklaren van "LGBT-ideologie", nadat de stad Warschau een handvest voor LGBTIQ+ inclusiviteit had aangenomen.
Hij uit ook zijn bezorgdheid over twee stukken wetgeving die momenteel in het Poolse parlement worden besproken. De eerste zou LGBTIQ+ organisatie verbieden naar scholen te gaan om de leerlingen voor te lichten over LGBTIQ+ onderwerpen en uitgebreide seksuele en relationele voorlichting te geven. De tweede wet, die de naam "Stop LGBT wetsvoorstel" draagt, zou alle prides in het land verbieden.
Dominik is van mening dat de huidige regering niet de werkelijke positie van de Poolse samenleving over LGBTIQ+ onderwerpen weerspiegelt. Met het oog op de verkiezingen van 2024 is hij van mening dat de oppositiebeweging nu klaar is om positieve veranderingen door te voeren in de richting van meer bescherming en rechten voor LGBTIQ+ mensen.

Om deze aflevering te beluisteren, klik hieronder.

Categorieën

nl_BEDutch