Logo Care Must Go On op 26 april

©O'YES

Care Must Go On: Lesbische* zichtbaarheid vieren

Op 26 april is de 3e editie van De zorg moet doorgaan worden gehouden. Het bewustwordingsevenement met een leuke twist is terug en is klaar om de Lesbische* gemeenschap en haar diversiteit te vieren. In dit interview onder leiding van KET Magazine, Mathilde They, vrijwilliger bij Ga naar Gynéco!legt uit wat dit evenement zo speciaal maakt en waarom het een must is voor iedereen die gepassioneerd is over lesbische* rechten en zichtbaarheid.

Dus op 26 april, de 3e editie van De zorg moet doorgaan zal plaatsvinden. Kun je uitleggen wat het is?

De zorg moet doorgaan is nu aan zijn 3e editie toe. Het is een bewustwordingsevenement, maar met een twist vergeleken met andere bewustwordingsevenementen. We beginnen met stand-upcomedy om de stemming te verlichten, gevolgd door een pauze met informatiestands. Bijvoorbeeld bij Ga naar Gynéco!We hebben een spel "vulva vissen" waarin je genummerde vulva's opvist en antwoorden op bijbehorende vragen krijgt. Het is zowel educatief als feestelijk, met activiteiten zoals vulva vissen. Dan hebben we optredens, waarbij we artiesten selecteren die gerelateerd zijn aan onze thema's, met prioriteit voor de direct betrokkenen of bondgenoten. Het draait allemaal om bewustwording en het overbruggen van kloven.

Wat was de aanleiding voor de organisatie van dit evenement, en in het bijzonder de focus op FLINTA-personen?

De annulering van de L-Festival liet een merkbare leegte achter voor de lesbische gemeenschap. Wij van Ga naar Gynéco! zagen dit als een kans om iets nieuws te creëren voor de lesbische* gemeenschap. Onze motivatie kwam voort uit het verlangen om iets leuks, veiligers en representatiefs te creëren. En als je een gemeenschap combineert met gemotiveerde mensen, resulteert dat vaak in evenementen. 

Het project kwam voort uit de wens om de zichtbaarheid van onder andere lesbiennes* te vergroten, die helaas te weinig vertegenwoordigd zijn. In eerste instantie lag de focus op zichtbaarheid, maar het is uitgegroeid tot iets belangrijkers - een platform om maatschappelijke problemen aan te pakken en tegelijkertijd de diversiteit en creativiteit van onze gemeenschap te vieren. Het gaat om het versterken van stemmen en het bevorderen van inclusiviteit.

De eerste editie was een groot succes dankzij de fantastische artiesten die wilden optreden. We hielden het evenement in de Brusselse Kunst- en Poolschool, wat een kleine ruimte is. Het was een zeer intieme avond. Iedereen ging weg met een opgewekt gevoel, vervuld van vreugde en hoop. Eerlijk gezegd voelde het samenzijn echt versterkend, en we dachten bij onszelf, "we kunnen niet maar één editie doen, dat is onmogelijk!". [lacht]. Daarom vieren we de 3e editie [lacht].

Kun je het selectieproces van de artiesten voor het evenement uitleggen?

In de eerste editie was het gebaseerd op persoonlijke connecties en voorkeuren binnen de gemeenschap. We nodigden artiesten uit die we bewonderden en die bereid waren om op te treden. Voor deze tweede editie hebben we een open oproep gedaan om onze line-up te diversifiëren en nieuwe talenten te ontdekken. We hebben open podia gecreëerd voor burleske optredens en stand-upcomedy, zodat opkomend talent de kans krijgt om te schitteren. De mix van gevestigde en opkomende artiesten zorgt voor een dynamischer programma.

De line-up weerspiegelt de diversiteit van onze gemeenschap, met artiesten van verschillende achtergronden en kunstvormen, met als doel te entertainen en tegelijkertijd bewustzijn te creëren. Uitgenodigde humoristen zoals Fanny Ruwet en Moana brengen bijvoorbeeld unieke perspectieven op lesbische en biseksuele ervaringen en dragen bij aan de rijkdom en inclusiviteit van het evenement. Andere artiesten behandelen meer culturele onderwerpen. Door verschillende stemmen en ervaringen samen te brengen, hopen we begrip en solidariteit te kweken binnen en buiten onze gemeenschap. 

©O'YES

Je zei dat je een veiligere ruimte wilde creëren. Hoe wil je zorgen voor een inclusieve en gastvrije omgeving? Zowel voor de artiesten als voor het publiek.

Het creëren van een "veiligere ruimte" is cruciaal, hoewel het een uitdaging is om volledige veiligheid te garanderen. Geen enkele ruimte is 100% veilig voor onze gemeenschap. De BIFFF Incident is hier een geweldig voorbeeld van.

We nemen echter verschillende maatregelen om inclusiviteit en veiligheid te bevorderen. We hebben speciale herkenbare vrijwilligers tijdens het evenement, informatiestands, triggerwaarschuwingen en duidelijke instructies met betrekking tot grenzen voor zowel het publiek als de artiesten. Het evenement wordt voornamelijk gepromoot binnen onze kringen om ervoor te zorgen dat bezoekers zich bewust zijn van het doel en de sfeer van het evenement. Hoewel het evenement op Facebook werd geadverteerd, was het binnen deze kringen al uitverkocht, waardoor de toegang werd beperkt tot degenen die bekend waren met en gevoelig waren voor de aangesneden kwesties.

Met betrekking tot FLINTA-evenementen vragen sommigen zich af hoe inclusiviteit kan samengaan met uitsluiting. Wat zijn jullie gedachten hierover?

We gebruiken bewust het FLINTA acroniem om te benadrukken dat dit evenement door en voor de gemeenschap is. Dit zorgt voor transparantie en een vertrouwd gevoel voor de deelnemers. Hoewel het gericht is op specifieke identiteiten, staat het open voor bondgenoten en mensen die geïnteresseerd zijn in het steunen van onze zaak. We streven naar een balans tussen een gericht bereik en bredere inclusie. Daarom hebben we het evenement gepromoot binnen onze uitgebreide kringen. 

Ons doel is niet exclusiviteit, maar zichtbaarheid voor degenen die vaak aan de kant worden geschoven. Dus als je een kaartje hebt, zelfs als je niet direct betrokken bent bij de thema's die we behandelen, ben je welkom. De zorg moet doorgaan is ook een manier om mensen die misschien niet op de hoogte zijn, bewust te maken. We willen begrip kweken en het publiek sensibiliseren. Wie weet worden zij in de toekomst onze beste bondgenoten.

Hebben jullie dit jaar nog vrijwilligers nodig?

Ja, Ga naar Gynéco! verwelkomt altijd vrijwilligers omdat het een project is dat door de gemeenschap wordt aangestuurd. Oorspronkelijk was het een samenwerking tussen O'JA en Tels Quels om seksuele gezondheidsproblemen aan te pakken onder lesbiennes, biseksuelen en co. In de loop der tijd is het uitgebreid met de steun van vrijwilligers. Deze zomer werven we meer vrijwilligers om onze missie voort te zetten.

Welke impact hoop je dat dit evenement zal hebben op de bredere gemeenschap?

Ons doel is om de zichtbaarheid van lesbiennes* en andere gemarginaliseerde groepen te vergroten. Door onze krachten te bundelen, tonen we kracht in eenheid. Dit evenement dient als platform voor educatie, empowerment en viering. We willen gesprekken op gang brengen, stereotypen uitdagen en uiteindelijk een meer inclusieve samenleving bevorderen.

Uiteindelijk is ons doel niet alleen entertainment, maar ook educatie en empowerment, het creëren van ruimtes waar iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Door middel van evenementen als deze streven we ernaar om een meer inclusieve en compassievolle samenleving op te bouwen, één lach en gesprek per keer.

26 april is ook de Dag van de Lesbische* Zichtbaarheid. Vindt het evenement daarom op deze datum plaats?

Absoluut. 26 april dient niet alleen als platform voor het bewustzijn van seksuele gezondheid onder lesbiennes, biseksuelen en anderen, maar ook voor bredere zichtbaarheid. We hebben voortdurende zichtbaarheid nodig in de samenleving, de media en culturele evenementen. Deze dag symboliseert onze aanwezigheid en betekenis. Maar ons doel is om verder te gaan dan alleen deze dag, want één dag is niet genoeg. 

Daarom besloten we om samen te werken met andere organisaties en de kracht van samenwerking te laten zien. Door deze samenwerking konden we uitbreiden van een enkele avond naar een heel festival, wat de kracht van eenheid aantoont. We hebben veel interesse en betrokkenheid gezien, zelfs zonder uitgebreide promotie, wat duidt op een echt momentum achter het idee. Het succes van soortgelijke initiatieven, zoals de Gekke cirkel en de fondsenwervingsinspanningen voeden ons optimisme voor de toekomst.

We streven er niet alleen naar om inclusief te zijn als het gaat om onze evenementen, maar deze inclusiviteit strekt zich ook uit tot het publiek, zoals blijkt uit onze beslissing om evenementen te organiseren op toegankelijke locaties met open uitnodigingen, waar mensen van alle leeftijden en achtergronden welkom zijn. Het is bemoedigend om te zien dat deelnemers, die misschien niet eerder in aanraking zijn gekomen met LGBTQIA+ gemeenschappen, zich betrokken voelen bij de inhoud en misschien vertrekken met een breder perspectief. 

Als je meer wilt weten over de Lesbian* Visibility Week, lees dan het volledige artikel op ket.brussels.

*De term lesbisch wordt hier gebruikt als een algemene term die alle individuen omvat die zich identificeren als vrouw, lesbienne, biseksueel en queer (cis en trans), evenals non-binaire en intersekse individuen die zich verbonden voelen met lesbische identiteit en activisme. (definitie geïnspireerd door EL*C).

Categorieën

nl_BEDutch