EuroPride in Belgrado draait om protest, niet om feesten

Originele verslaggeving door Winq.nl (gereproduceerd met toestemming)

EuroPride, een internationaal pride-evenement dat elk jaar in een andere Europese stad plaatsvindt, vindt van 12 tot 18 september plaats in de Servische hoofdstad Belgrado.

Dit is de eerste keer dat het evenement in de Balkanregio wordt gehouden.

Wie voor vertrek de Reis-app van Buitenlandse Zaken raadpleegt, vindt onder het kopje 'Tips van de ambassade' slechts één advies: 'Homoseksualiteit wordt in Servië niet algemeen geaccepteerd. Houd daar rekening mee.

Het is duidelijk dat EuroPride in Belgrado een andere invulling zal krijgen dan in eerdere gaststeden zoals Wenen, Madrid en Amsterdam - Pride-parades in Belgrado zijn af en toe ontaard in rellen.

Tegenwoordig sluit de politie het gebied waar de pride processie plaatsvindt hermetisch af, zodat het evenement op een relatief veilige manier kan plaatsvinden.

Om een beter idee te krijgen van hoe het evenement er dit jaar zal uitzien, spraken wij met twee Servische activisten en een bestuurslid van EPOA, de European Pride Organisers Association.

Riot

Na de politieke hervormingen in 2000, toen Servië een democratie werd, was er hoop dat de situatie voor de LGBTQ-gemeenschap zou verbeteren. Activisten die zich in de jaren tachtig al hadden uitgesproken over de mensenrechten, vonden het in juni 2001 het juiste moment om voor het eerst een pride op de Balkan te organiseren. Er waren minder dan honderd activisten op de been en de politie was totaal onvoorbereid. Honderden rechtsextremisten en hooligans vielen de pride-mars aan. De schokkende en gewelddadige beelden die op het nieuws te zien waren, stonden in het collectieve geheugen gegrift. Het zou jaren duren voordat een tweede pride werd georganiseerd.

Het was oorspronkelijk gepland voor 2004, maar de regering kon de veiligheid dat jaar niet garanderen, dus werd het evenement afgelast. Pas in 2010 vond opnieuw een pride plaats, dit keer met medewerking van de regering. Zo'n 600 activisten werden beschermd door maar liefst 10.000 politieagenten. De stad was afgesloten, er stonden tanks op straat en er waren zo'n tienduizend hooligans op de been. Hoewel de parade goed beveiligd was, braken er in de hele stad rellen uit met grote schade aan openbare gebouwen, wat de regering ertoe aanzette de pride parade van 2011 tot 2013 te verbieden. Hoewel het Hooggerechtshof van Servië het verbod in 2011 ongrondwettelijk verklaarde, werd het niet opgeheven. In de daaropvolgende jaren werd de parade op het laatste moment verboden. In 2013 had de organisatie er genoeg van. De deelnemers werden opgeroepen om uit protest om middernacht een optocht te houden. Het jaar daarop hief de regering het verbod eindelijk op, en sindsdien wordt Belgrade Pride jaarlijks gehouden - met uitzondering van 2020, toen het niet doorging vanwege de pandemie.

EuroPride

Pride-coördinator Marko Mihailović raakte in 2016 betrokken bij Belgrade Pride. In 2019 bepaalden de leden van de European Pride Organisers Association (EPOA) - bestaande uit pride-organisatoren uit meer dan dertig Europese landen - welke stad EuroPride in 2022 mag organiseren.

Tijdens de selectieprocedure zagen de organisatoren van Belgrade Pride Barcelona als de grootste concurrent.

"Hun pride is totaal anders: het trekt miljoenen bezoekers," zegt Mihailović. "Bovendien heeft de LGBTQ-gemeenschap in Spanje veel meer rechten: iedereen kan er trouwen, er zijn adoptieregelingen en ga zo maar door. Tijdens hun presentatie riep de pride-delegatie uit Barcelona iets in de trant van: 'Bij ons voelt elke dag als EuroPride', waarop iemand uit het publiek terecht opmerkte: 'Maar waarom is het dan nog belangrijk dat jullie EuroPride organiseren?'"

Tijdens hun presentatie toonde de Belgrade Pride-delegatie beelden van de rampzalige pride van 2001, toonde vervolgens hoe de situatie sindsdien is verbeterd, maar benadrukte ook dat het land nog een lange weg te gaan heeft. Het resultaat: Belgrade Pride won met meer dan zeventig procent van de stemmen.

Mihailović hoopt dat de EuroPride in zijn stad veel toeristen zal aantrekken:

"Met dit evenement kunnen we de LGBTQ-gemeenschap over de hele wereld laten zien dat de strijd nog niet gewonnen is. Het is fijn dat je openlijk LGBTQ kunt zijn in je eigen stad, maar er zijn nog genoeg steden in de wereld waar de gemeenschap onderdrukt wordt en waar de strijd voor gelijkheid doorgaat. Solidariteit tonen is essentieel. We willen de rest van de wereld laten zien waar we mee worstelen. Onze strijd is al twintig jaar aan de gang en we hebben nog steeds geen gelijke rechten. We hopen dat EuroPride voor extra zichtbaarheid en momentum zorgt, en dat de positie van LGBTQ-mensen verbetert, niet alleen in Servië maar in de hele Westelijke Balkan. Dit brengt mogelijk ook economische, democratische en politieke voordelen met zich mee."

Beveiliging

Ondanks het feit dat Belgrado de eigenlijke pride-processie jarenlang heeft verboden, vinden er sinds 2011 andere pride-activiteiten plaats. De Pride Week wordt steeds groter: vorig jaar waren er 80 evenementen in de hele stad, waaronder debatten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, filmvertoningen en natuurlijk feesten. Sinds 2018 vindt er na de parade een groot concert plaats. De politie-inzet nam af, het aantal bezoekers nam toe. In 2019 waren er voor het eerst meer deelnemers dan politieagenten.

Het is niet mogelijk om zomaar naar de parade te gaan: er zijn specifieke toegangspunten, waarlangs de veiligheid wordt beoordeeld als je passeert. Mihailović geeft toe dat hij graag zou zien dat er dingen veranderen.

"Het betekent soms dat mensen die aan de pride willen deelnemen, niet worden toegelaten. Omdat de beveiliging van Belgrade Pride zoveel politiemacht vergt, worden er ook agenten van buiten Belgrado ingevlogen, die vaak nog conservatiever en dus minder behulpzaam zijn."

Volgens Mihailović kan de organisatie ook meer medewerking van de politie gebruiken.

"We zorgen ervoor dat ze volledig op de hoogte zijn van onze plannen, maar horen pas op de dag van het evenement hoe groot hun inzet zal zijn en waar de toegangspunten zullen zijn."

Nu de ogen dit jaar meer op Belgrado gericht zijn vanwege EuroPride, hoopt Mihailović op een betere samenwerking met de overheidsinstanties.

"De regering wil immers niet in verlegenheid worden gebracht en zal EuroPride ongetwijfeld gebruiken om te laten zien hoe EU-vriendelijk Servië is. Er wordt nu wel gezegd dat de regering van alles doet om de mensenrechten in het land te verbeteren, maar in de praktijk wordt er weinig gedaan."

Mihailović is ervan overtuigd dat toeristen die EuroPride bezoeken zich geen zorgen hoeven te maken over hun veiligheid.

"Belgrado kan zich geen slechte PR veroorloven als een van de bezoekers iets overkomt. Natuurlijk zijn er dingen die je niet moet doen: Ik zou het echt afraden om hand in hand te lopen of je partner op straat te kussen. We zullen informatie geven aan Pride bezoekers zodat ze weten waar ze op moeten letten."

Steve Taylor, bestuurslid bij EPOA, onderstreept het standpunt van Mihailović.

"We hebben er bij de Belgrade Pride-organisatie op aangedrongen om in hun communicatie duidelijk te maken dat het geen 'feestpride' is. Het is niet zoals Pride Amsterdam, waar je hand in hand met je vriendje door de stad kunt lopen. Je moet echt voorzichtig zijn. Bereid je goed voor, denk na over de beste manier om van A naar B te komen in de stad."

Taylor is niet verbaasd dat een meerderheid van de stemmen tijdens de selectieprocedure van EuroPride naar Belgrado is gegaan.

"Hopelijk helpt EuroPride hen om van Belgrade Pride een meer openbaar evenement te maken, waarvoor minder beveiliging nodig is. Het wordt tijd dat deze pride niet meer automatisch geassocieerd wordt met rellen. Dat zou al een enorme verbetering zijn."

Vooruitgang

Nikola Planojevic is datacoördinator bij Da Se Zna (losjes vertaald: 'laat het zien'), een organisatie die sinds 2017 bijhoudt hoeveel haatmisdrijven er in Servië worden gepleegd tegen de queer gemeenschap. Ook hij adviseert enige waakzaamheid.

"Tijdens de vorige editie van Belgrade Pride verliep alles vlot tijdens de parade en de daaropvolgende feesten, maar we kregen meldingen dat bezoekers nadien op straat en in het openbaar vervoer werden lastiggevallen. Vooral als ze zichtbaar hadden deelgenomen aan de parade - bijvoorbeeld als ze een regenboogvlag droegen."

Planojevic verwacht echter ook dat de bezoekers geen ernstig gevaar zullen lopen.

Da Se Zna biedt slachtoffers van haatmisdrijven juridisch advies, helpt slachtoffers als zij aangifte willen doen en koppelt hen zo nodig aan slachtofferhulp. Daarnaast geeft de organisatie voorlichting en workshops. Uit de cijfers ziet Da Se Zna dat het beter gaat met de Servische queergemeenschap, zij het met kleine stapjes.

"In Belgrado is het aantal gewelddadige aanvallen de laatste jaren gedaald," zei Planojevic. "Er zijn nu agenten op bepaalde politiebureaus die speciaal zijn opgeleid om meldingen van anti-LGBTQ-geweld te registreren. Het contrast tussen de acceptatie in Belgrado en Novi Sad - de tweede stad van Servië - en de rest van het land is echter groot. Buiten die twee steden zijn er nauwelijks plekken of organisaties waar queer mensen terecht kunnen."

Trotscoördinator Mihailović ziet ook dat de situatie beetje bij beetje verbetert.

"Toen ik als tiener naar clubs ging, was het heel normaal dat hooligans je bij de uitgang stonden op te wachten om je in elkaar te slaan. Ook werden er regelmatig traangasbommen naar binnen gegooid. Zulke situaties zijn vandaag ondenkbaar. We zien in Servische tv-series steeds vaker queer personages die niet als clowns worden neergezet, maar een normaal leven leiden. Er is wel degelijk vooruitgang."

In 2017 werd de openlijk lesbische Ana Brnabić premier.

"Het hebben van een lesbische premier heeft enorm bijgedragen aan de zichtbaarheid van onze gemeenschap..." voegt Mihailović toe. "Tegelijkertijd heeft ze nauwelijks iets voor ons gedaan."

De Servische regering voert al jaren besprekingen over samenlevingscontracten voor paren van hetzelfde geslacht. Toen president Aleksandar Vučić vorig jaar in een televisie-interview zei dat hij zo'n wetsvoorstel niet zou ondertekenen omdat hij het als ongrondwettelijk beschouwt, kwamen die besprekingen tot een halt.

"Er is ons verteld dat het wetsvoorstel na de verkiezingen in april opnieuw zal worden besproken, maar ik heb er een hard hoofd in", zegt Mihailović.

Solidariteit

Ondertussen blijft Belgrade Pride zich ontwikkelen.

"In de loop der jaren zie ik dat steeds jongere bezoekers naar ons evenement komen", zegt Mihailović. "Ik vind dat een goede ontwikkeling: het laat zien dat queer jongeren en hun bondgenoten zich steeds meer durven te laten zien."

In het verleden was het voor de organisatie moeilijk om commerciële sponsors te vinden.

"Maar nu we gastheer zijn van EuroPride, weten bedrijven als IKEA ons te vinden", zegt Mihailović stralend. "Ook veel lokale bedrijven willen dit jaar voor het eerst meedoen, en dat is leuk om te zien. Ik begrijp dat onze strijd voor gelijkheid veel geduld vergt, maar ik verwacht dat EuroPride ons een flinke duw in de goede richting zal geven. Tot nu toe hebben we met Belgrade Pride niet meer dan drieduizend bezoekers getrokken, maar ik voorspel dat we met EuroPride over de tienduizend heen zullen gaan."

Mihailović hoopt vooral dat potentiële bezoekers van EuroPride in Belgrado zich niet zullen laten afschrikken door het activistische karakter van de Pride.

"Als je de kans hebt om aanwezig te zijn, kom dan. Belgrado is als bestemming heel betaalbaar, het weer in september is prachtig, er zijn knappe mannen, lekker eten en een interessante geschiedenis. Het is zo belangrijk voor ons dat mensen van buiten Servië naar EuroPride komen en hun solidariteit met ons tonen. We moeten laten zien dat we er zijn, dat we onderdrukt worden en dat we zo niet door kunnen gaan. Er zijn zoveel jongeren die worden gepest, die van huis weglopen en die het slachtoffer zijn van geweld. Hoe meer bezoekers er naar EuroPride komen, hoe luider onze stem wordt en hoe beter we kunnen laten zien dat ook wij gelijke rechten verdienen."

EuroPride vindt plaats van 12 tot 18 september

Categorieën

nl_BEDutch