De nieuwe eigenaren van The Crazy Circle

© De gekke cirkel

De Crazy Circle heeft je nodig

The Crazy Circle is terug met een gloednieuw team en heeft jouw hulp nodig. De enige les-bi-an & FINTA bar in Brussel is al te lang gesloten sinds het vertrek van Axelle & Laïla, de vorige eigenaars. De bruisende sfeer die er ooit heerste is klaar om met volle kracht terug te komen. Hier moet de gemeenschap de handen ineenslaan: The Crazy Circle heeft een fondsenwerver om de bar te heropenen. Doe mee aan deze collectieve inspanning om dit monument van liefde en acceptatie nieuw leven in te blazen.

In het kader van de huidige inzamelingsactie van de Crazy Circle heeft KET magazine een interview gehouden met Agathe (links op de foto) en Cécile (rechts op de foto), twee van de nieuwe eigenaren.

Kunnen jullie je voorstellen, aangezien het publiek jullie nog niet kent?

Cécile: Het team bestaat uit drie plus vijf mensen. De drie belangrijkste mensen, Agathe, Marine en ik, werken hier op dit moment de hele tijd en we streven ernaar om fulltime in de bar te werken. En om ons heen hebben we een team dat ons enorm steunt en dat een deel van de verantwoordelijkheden op zich neemt die komen kijken bij het overnemen van de bar. En wie zijn wij? Nou, wij zijn de goudachtig van Brussel.

Waarom heb je de bar overgenomen?

Cécile: Hoewel we betrokken waren bij diverse feministische en queer ruimten, waren we geen stamgasten in deze bar. Maar toen Axelle en Laïla postten dat ze iemand nodig hadden om het over te nemen, hebben mijn vrienden en ik het idee gekscherend overwogen, maar de grap werd steeds echter en omdat niemand anders het kon overnemen, hebben we de kans gegrepen en hier zijn we nu.

Agathe: Ja, ik denk dat het logisch was dat wij het overnamen, gezien onze professionele achtergrond op het gebied van cultuur en evenementen. En we hadden geluk, want de timing was precies goed voor ons om het roer over te nemen. Dus namen we de bar over, die in onze ogen niet alleen een bar is, maar ook een symbool. Het is geweldig om een ruimte te hebben waar we gewoon onszelf kunnen zijn en veilig kleine gebaren van genegenheid kunnen uitwisselen met onze geliefden en gewoon onder onze leeftijdsgenoten kunnen zijn.

Cécile: Wat ons het meest dwong was de symbolische betekenis van deze plek als enige permanente les-bi-an en FINTA bar in Brussel. We wilden deze ongelooflijk belangrijke plek levend houden. En ik denk dat het feit dat we hier geen vaste klanten waren ook iets heel cools is, omdat we een nieuwe vibe naar deze plek kunnen brengen en wat frisheid kunnen toevoegen.

Velen beschouwen de Crazy Circle als een veilige plek. Welke maatregelen ben je van plan te nemen om ervoor te zorgen dat deze plek een veilige plek blijft voor de gemeenschap?

Agathe: Hoewel we weten dat het niet mogelijk is voor een plek om 100% veilig te zijn, proberen we de Crazy Circle zo veilig en inclusief mogelijk te maken. We volgen op dit moment bijvoorbeeld een training met Plan Sachadie ons helpen bij het opstellen van een handvest en verschillende waarschuwingssignalen als preventieve maatregel tegen elk soort geweld dat in een bar als deze zou kunnen plaatsvinden. We willen ook graag een training volgen over intracommunautaire aangelegenheden.

Cécile: Ja, als blanke, cis-mensen zijn er een aantal aspecten waar we nog niet bekend mee zijn en waar we onszelf vragen bij moeten stellen. We moeten ook nadenken over alles wat met toegankelijkheid te maken heeft. Deze plek is bijvoorbeeld niet echt toegankelijk: er zijn trappen, de toiletten zijn boven en het is hier smal. Dus werken we aan een dossier waarin we alles wat hier wel of niet toegankelijk is hergroeperen, met foto's en al. Iets anders om in gedachten te houden zijn de prijzen. Het water zal bijvoorbeeld gratis blijven en we proberen de drankjes voor een redelijke prijs te houden.

Agathe: We zullen ook proberen om genoeg mocktails en niet-alcoholische dranken te hebben tegen een redelijke prijs, en ze niet duurder te maken dan nodig is. Daarnaast proberen we ook inclusiever te zijn als het gaat om de benaming van dingen. Daarom gebruiken we de FINTA-woordenschat meer en noemen we onszelf een les-bi-an bar, om ook biseksuele mensen te omvatten.

Cécile: Communicatie met het publiek zal ook een grote rol spelen om deze plek zo veilig mogelijk te maken. We willen een omgeving creëren waarin iedereen naar ons toe kan komen als er een probleem is, want hoewel we alles in de gaten proberen te houden, is het mogelijk dat sommige dingen ongezien blijven. Communicatie is een geweldige manier om alles in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat niemand zich onveilig voelt.

Wat betreft de inzamelingsactie, hoe gaat dit je helpen en is er een andere manier om je te steunen?

Cécile: Met de overname van de bar moeten we in één keer veel geld uitgeven, vandaar de inzamelingsactie. We zamelen 50.000 euro in, waarmee we de aankoop van de goodwill (40.000 euro), de borg (6.000 euro), de verbouwingen, de brandweercontroles, de elektriciteitscontroles, de aanpassingen en de experts die de aanpassingen zullen controleren kunnen betalen.

Agathe: De huur en de rekeningen van februari en maart moeten ook betaald worden, net als de mogelijke artiesten en evenementen. De bar werkt een beetje als een vzw, in die zin dat we niet van plan zijn om er winst mee te maken. Al het geld dat overblijft wordt geherinvesteerd in alles wat de bar nodig heeft, zoals meubilair, etc.

Cécile: En we willen ook onszelf en de mensen in het team betalen, omdat we anders onze rekeningen thuis niet kunnen betalen. Er zijn mensen in dit team die geen baan hebben en die ons hier helpen en al hun energie in dit project steken, dus we vinden het belangrijk om hen te betalen.

Agathe: We konden de bank niet echt vragen om ons te helpen, omdat ze gezien onze financiële situatie niet zouden accepteren om ons geld te lenen. Bovendien staat geld lenen gelijk aan bankrente.

Cécile: Dus dachten we dat degenen in de gemeenschap die een beetje geld over hebben ons misschien kunnen helpen, of het nu met een bijdrage van 5€ of 1.000€ is. Als je iets kunt geven, geweldig! En zo niet, dan zijn er genoeg manieren om ons te steunen. Je kunt bijvoorbeeld het nieuws delen op sociale media, het delen met mensen om je heen, erover praten, er artikelen over schrijven en misschien zelfs evenementen organiseren om geld in te zamelen.

Agathe: Een andere manier waarop je kunt helpen is door ons te steunen en te motiveren. Als ik moe ben, denk ik aan alle mensen die achter ons staan en ons steunen, en dat geeft me vertrouwen om door te gaan.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

Agathe: Ik denk dat een grote uitdaging uitputting is en proberen voor onszelf te zorgen. Een bar hebben is veel stress, proberen te jongleren tussen de diensten, het schoonmaken, het administratieve papierwerk, de communicatie, de link met andere vzw's, enz.

Cécile: De mentale belasting van dit alles, de verantwoordelijkheden, de stress van het niet weten of je wel of niet je rekeningen kunt betalen of jezelf kunt betalen.

Agathe: Op een meer logistiek niveau, proberen de bar draaiende te houden, ervoor zorgen dat alles werkt en dat het energieniveau hoog blijft. Maar ja, we wachten op jullie en we hopen deze plek in maart te kunnen openen.

De Crazy Circle is er al in geslaagd om € 39.500 in te zamelen. We naderen het einde en met jouw hulp kan een monument van de Brusselse LGBTQIA+ gemeenschap blijven bestaan en bloeien.

Link naar de inzamelingsactie

Categorieën

nl_BEDutch