KET Talks nieuwe aflevering: de situatie van LGBTIQ+ mensen in Italië onder de uiterst rechtse regering van Meloni

Deze week in uw aflevering van KET Talks bespreken Vincent Reillon en Séverine De Bruyn van Forbidden Colours de situatie van LGBTIQ+ mensen in Italië. Ze worden bijgestaan door twee vertegenwoordigers van Arcigay, de belangrijkste LGBTIQ+ organisatie in het land: Roberto Muzzetta, lid van het nationale bestuur van Arcigay belast met externe betrekkingen en Angelica Polmonari, voorzitter van het lokale comité van Arcigay in Modena en voorzitter van het vrouwencomité van ILGA World.

Een complex politiek klimaat voor LGBTIQ+ mensen

Angelica en Roberto denken na over de huidige politieke situatie in Italië, gezien de verkiezing van Giorgia Meloni van de extreem-rechtse partij Fratelli d'Italia. Roberto merkt op dat er geen verschuiving is, aangezien de coalitie die aan de macht is slechts 43% van de stemmen heeft gekregen, tegenover meer dan 50% voor de progressieve partijen. Deze laatste zijn er echter niet in geslaagd zich voor de verkiezingen te verenigen, wat de deur openzet voor Meloni.
Ondanks Meloni's lange betrokkenheid bij zogenaamde "anti-gender" bewegingen - ze verwelkomde het internationale congres van het Wereldcongres van Families in Verona in 2019 - Roberto en Angelica hopen dat de impact van deze regering op de rechten van LGBTIQ+ beperkt zal zijn. Toch zijn ze bezorgd en op zoek naar steun binnen maar ook buiten de LGBTIQ+ gemeenschap.
Zij staan ook stil bij de afwijzing vorig jaar van de DDL Zan, een wet die de reikwijdte van de wet inzake haatzaaien en haatmisdrijven zou hebben uitgebreid tot genderidentiteit en seksuele geaardheid.

Huwelijksgelijkheid en de situatie van transseksuelen in Italië

Angelica en Roberto gaan ook in op de huidige situatie rond huwelijksgelijkheid in het land. De wet inzake burgerlijke partnerschappen werd in 2016 aangenomen en is momenteel beperkt tot koppels van hetzelfde geslacht. De wet heeft echter geen betrekking op afstamming en staat geen adoptie toe. Er is geen hoop dat deze situatie zal veranderen onder de huidige regering.

Tot slot staan ze stil bij de huidige situatie van transpersonen in Italië naar aanleiding van het trieste verhaal van Cloe Bianco, een transdocente die na haar coming out werd gepest en zich eerder dit jaar van het leven beroofde.

Om deze aflevering te beluisteren, klik hieronder.

Categorieën

nl_BEDutch