foto door : Bojan Cvetanović

KET Talks nieuwe aflevering: De voortdurende strijd van LGBTIQ+ mensen in Georgië

Deze week in jouw aflevering van KET TalksVincent Reillon en Rémy Bonny van Forbidden Colours nemen u mee naar Georgië en worden vergezeld door Mariam Kvaratsrelia, co-leider van Tbilisi Pride. Ze bespreken het geweld waar activisten die de eerste Pride-parade in het land wilden organiseren op zijn gestuit. Ze bespreken ook de huidige politieke situatie van het land waar de Russische invloed toeneemt. 

2023 en nog steeds geen Pride Parades in Tbilisi

Mariam neemt ons eerst mee naar de geboorte van Tbilisi Pride, toen activisten in 2019 besloten dat ze zichtbaarder moesten worden in de samenleving om hun fundamentele mensenrechten veilig te stellen. Toch verhinderden anti-LGBTIQ+ groepen, gevoed door pro-Russische oligarchen en de Orthodoxe Kerk, dat de eerste March for Dignity in Tbilisi plaatsvond. Verboden, vertraagd en aangevallen, heeft de parade nooit plaatsgevonden. De activisten slaagden er uiteindelijk slechts in een kleine demonstratie te organiseren voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. De documentaire Mars voor Waardigheid van regisseur John Eames vertelt over deze gebeurtenissen.

Tbilisi Pride heeft aangekondigd dat de March for Dignity niet doorgaat...

Na de opsluiting door Covid probeerde Tbilisi Pride in 2021 een parade te organiseren. Terwijl de optocht op 5 juli 's avonds zou plaatsvinden, begonnen anti-LGBTIQ+ groepen zich 's ochtends op straat te verzamelen. Deze groepen vielen de kantoren van Tbilisi Pride en de journalisten die het evenement versloegen aan. 53 journalisten raakten gewond en de kantoren werden geplunderd. Geconfronteerd met deze situatie kondigde Tbilisi Pride om 15.00 uur aan dat de mars voor waardigheid werd afgelast. Dit was een zeer trieste dag. 

Maar de volgende dag verzamelden duizenden mensen zich voor het Georgische parlement om de Tbilisi Pride te steunen en de gebeurtenis van 5 juli te veroordelen. Op het centrale plein van de hoofdstad van Georgië werd uiteindelijk vrolijk met regenboogvlaggen gezwaaid.

Twee jaar later is er nog steeds geen mogelijkheid voor Tbilisi Pride om een mars te organiseren in de hoofdstad van Georgië. Dit is de enige organisatie in het land die het fundamentele recht om vreedzaam te protesteren en te manifesteren in de openbare ruimte wordt ontzegd. Deze situatie laat zien hoe belangrijk de slogan van de Brussels Pride van dit jaar, Protect the Protest, is. 

Het Pride-festival vindt ook dit jaar begin juli plaats, met duizenden deelnemers aan conferenties, debatten en sociale evenementen. Toch is er geen March for Dignity gepland voor deze editie van 2023, omdat het anti-LGBTIQ+ verhaal van de regering toeneemt. 

Pro-Russische troepen ontkennen grondrechten en democratie

Mariam legt ook uit wat er gebeurde in maart van dit jaar, toen de regering probeerde een zogenaamde "wet buitenlandse agenten" in te voeren, die alle media en maatschappelijke organisaties die financiering uit het buitenland ontvangen - waaronder alle LGBTIQ+, mensenrechten- en rechtsstaatorganisaties - tot buitenlandse agenten zou hebben verklaard. Een dergelijke classificatie zou hebben geleid tot huiszoekingen en het verzamelen van informatie die de leden en begunstigden van Tbilisi Pride in gevaar zouden hebben gebracht. 

Tienduizenden mensen gingen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de goedkeuring van deze op Rusland geïnspireerde wet. Dagenlang marcheerden zij met EU-vlaggen tegen traangas en waterkanonnen. En hun volharding wierp zijn vruchten af, want de regering werd uiteindelijk gedwongen de wet in te trekken. 

In Georgië volgt premier Irakli Garibachvili nauwgezet de door Vladimir Poetin uitgestippelde weg om de rechten van LGBTIQ+-personen en de rechtsstaat aan te vallen. Hij reisde onlangs naar Hongarije voor een door Viktor Orbán georganiseerde bijeenkomst van conservatieve figuren. En in een recente toespraak heeft hij het specifiek gemunt op de Tbilisi Pride. 

Deze koers van de regering lijkt in tegenspraak met het proces dat Georgië heeft gevolgd om de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie te krijgen. Irakli Garibachvili zegt dat hij tot de Europese Unie wil toetreden, maar dan wel tot de "andere" Europese Unie. Degene die de visie van Orbán volgt. Degene waar LGBTIQ+ mensen hun fundamentele mensenrechten worden ontzegd. 

In deze context blijft Tbilisi Pride op het terrein strijden voor mensenrechten, inclusie en tolerantie. 

Om te luisteren naar deze aflevering, klik hier

https://www.instagram.com/whoareallofu/

https://www.instagram.com/tbilisipride/

Foto door : Bojan Cvetanović

Categorieën

nl_BEDutch