Pride - Verhaal van een ongewone alliantie

In onze meest recente KET Talks podcast van KET Magazine, spraken we over het belang van het bereiken van hetero bondgenoten die ons kunnen helpen een veiliger en meer inclusieve wereld te creëren. De filmaanbeveling van deze week kan dienen als een goed voorbeeld van hoe verschillende gemeenschappen kunnen samenkomen en elkaar kunnen steunen in hun nood. Daar gaan we dan! Pride, het Britse historische komedie-drama geschreven door Stephen Bereshford en geregisseerd door Matthew Warchus, kwam in 2014 voor het eerst uit in de bioscopen en won later in het jaar de Queer Palm Prize op het filmfestival van Cannes. Het succes is te danken aan het opbeurende verhaal verteld met heel veel geestige Engelse humor.

In 1984 sluit de conservatieve Britse regering onder leiding van Margaret Thatcher, de beruchte Iron Lady, de ene na de andere mijngroeve in naam van de economische hervorming. Door deze drastische industriële verandering komen duizenden mijnwerkers zonder werk te zitten en worden de mijndorpen in een steeds grotere armoede gedompeld. Als reactie hierop organiseren de mijnwerkersvakbonden in het hele land stakingen, protesten en betogingen. De spanningen lopen hoog op en botsingen met de autoriteiten zijn onvermijdelijk in de straten.

Mark Asthon, een charismatische voorvechter van homorechten die het politieoptreden ziet, vindt dat de homogemeenschap, die ook te maken heeft met door de staat gepropageerde pesterijen en politiegeweld, een morele verplichting heeft om solidair op te komen. Hij en een handvol homo-activisten lanceren hun ongebruikelijke campagne "Lesbians and Gays Support the Miners a.k.a LGSM" om geld in te zamelen voor een kleine stad in Wales en hun inwoners om hun stakingen en protesten vol te houden.

Twee zeer verschillende werelden botsen, smelten samen en vormen een unieke band op een hilarische, ontroerende en onvergetelijke manier. De gevatte en sprankelende dialogen zijn om voor te sterven, en de scènes zitten boordevol sprankelende Britse humor. De komische genialiteit van Imelda Staunton, Bill Nighy of Dominic West is een genot om naar te kijken, terwijl de dramatische wendingen u tot tranen toe zullen ontroeren.

Het KET Talks podcast team hield van deze film, omdat het de mogelijkheden laat zien wat een intersectionele, intergenerationele alliantie tussen mensen met verschillende seksuele identiteiten kan bereiken met de kracht van empathie. En niet te vergeten, de vele klassieke pop 8O's soundtracks die je zin geven om te dansen en mee te zingen met de personages.

En om je een beetje wijsheid uit de film mee te geven, is hier een van onze favoriete quotes die het belang van queer-straight allianties perfect illustreren: "Als je in gevecht bent met een vijand die zoveel groter is, zoveel sterker dan jij, om erachter te komen dat je een vriend had waarvan je het bestaan niet kende, nou dat is het beste gevoel in de wereld."

Luister nu naar KET Talks Podcast op SpotifyYouTubeIGTVDeezer en Apple Podcasts! Geniet van deze zesde aflevering van de Brusselse queer podcast en voel je vrij om ons je feedback te geven op Facebook en Instagram.

Bogat's aanbevelingen in KET Talks podcast aflevering 06


Categorieën

nl_BEDutch