Laten we Lassyri ontmoeten in monochroom...

Lassyri is een genderfluïde content creator op Youtube en Instagram. Naast queer onderwerpen deelt de influencer graag comedy, mode of muziek.

We spraken met Lassyri om te bespreken wat er nieuw is voor hen.

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest?

Nou, als je in Brussel woont dan heb je waarschijnlijk wel eens een zwart persoon met gebroken wit haar in kleurrijke stijlvolle genderfluid outfits voorbij zien komen. Nu kun je eindelijk een naam plakken op dat individu en ze heten LASSYRI. Ik denk dat veel mensen tot nu toe niet echt weten wat ik doe, omdat ik een beetje overal een beetje van alles doe, maar niet lang genoeg voor iemand om het volledige beeld vast te leggen.

Ik kom oorspronkelijk uit Congo, maar ik ben heen en weer gereisd van Nigeria, Nederland en Canada naar België van mijn 7e tot mijn 18e, toen ik besloot om hier in Brussel te gaan wonen om film te studeren. In Canada begon ik een interessante YouTube-carrière waarbij ik de mijlpaal bereikte om een week lang in de top 20 van komische YouTubers te staan. Dus dacht ik: waarom geen film studeren?

Dat heb ik 2,5 jaar gedaan, totdat ik besefte dat ik veel meer voor het scherm wilde staan in plaats van achter het scherm. Ik begon me in te schrijven als figurant voor verschillende soorten films en tv-programma's tot ik werd uitgenodigd door een castingbureau waar ik de status van 'acteur' begon op te bouwen. Ik heb geen grote rollen gedaan, alleen hele kleine in Vlaamse series als De Buurtpolitie, Thuis, Ghost Rockers, maar richtte me vooral op commercials die altijd makkelijk leuk geld opleverden.

Omdat fotografie en film hand in hand gaan, begon ik uiteindelijk een carrière als amateur fotograaf voor een organisatie genaamd Ethno Tendance die allerlei workshops en evenementen organiseerde rond etnische onderwerpen.

Daar evolueerde ik ook van amateurfotograaf naar de welverdiende titel van beroepsfotograaf toen ik van modeweekfotograaf naar hun Hoofd Fotografie ging.

In deze periode leerde ik zoveel over fototherapie en mode. Het was daar dat mijn liefde voor mode begon te groeien. Ik werd daar blootgesteld aan zoveel diversiteit, maar toch had ik het gevoel dat er visueel iets aan me ontbrak.

Toen het ging om modefotografie en de merken die ik zag samenwerken met influencers, zag ik geen van de modellen met wie ik me kon verhouden of waar ik mezelf in zag. Dat is wanneer in 2018 mijn visuele perceptie veranderde en de geboorte van mijn genderfluïde mode begon. Ik stopte met het maken van foto's van andere mensen en richtte de lens op mezelf.

Ik begon mijn modestijl te tonen in mijn kenmerkende kleurrijke minimale monochrome esthetiek via Instagram. Vervolgens wilde ik iemand zoals ik zien in die Instagram influencer collaboration posts omdat productcampagnes/advertenties naar mijn mening diversiteit leken te missen, dus begon ik contact op te nemen met verschillende merken waarmee ik wilde samenwerken. Tegen die tijd had ik mijn visuele formule gecreëerd als het ging om het creëren van collaboratieve content. Ik had al een duidelijk begrip van wat mijn visuele stijl was, en wat ik zou doen is elk merk waarmee ik zou samenwerken meenemen in mijn visuele wereld met behulp van de kleuren van het merk, wat er volgens mij voor zorgde dat mijn influencer content zich onderscheidde van anderen.

Het was echt in 2021 dat ik mijn visuele genderfluïde esthetiek verstevigde en in mijn nieuwe tijdperk van YouTube-video's bracht, aangezien ik toen besloot op een groen scherm te filmen, waardoor ik ook video-achtergronden in mijn kenmerkende stijl kon creëren. Aangezien ik eindelijk mijn identiteit had, mijn look, en al mijn belangrijkste talenten had ontdekt, namelijk modestyling, videobewerking en fotografie, was het in 2022 tijd om deze opgebloeide bloem van een mens die ik was geworden, te delen met de wereld, en langzaam ook te beginnen met het ontwikkelen van die andere artistieke talenten die ik had, maar nooit volledig had ontwikkeld.

Wat zijn uw huidige of toekomstige projecten?

Ik ga terug naar waar het allemaal begon, namelijk YouTube. Komedie verpakt in mijn esthetiek en internet pop culturele referenties is hoe ik mijn YouTube video's zou omschrijven. Ik heb een pauze ingelast om op te laden, maar ik ben klaar om terug te komen en te entertainen. Eind 2023 word ik 30 en ik heb besloten dat ik een single wil uitbrengen voordat ik 30 word. Verrassing! Ze is een zangeres! Muziek is dat kleine deel van mijn leven waar ik zelden over praat, ook al schrijf, zing en produceer ik. Het zal nooit mijn belangrijkste focus zijn, maar ik wil minstens één single uitbrengen en dan zien we wel waar en of dat ergens toe leidt.

Wat betekent het voor u om deel uit te maken van de Brusselse queer gemeenschap?

Het is nogal een simplistische eer, want in mijn hoofd denk ik niet dat ik direct veel voor de gemeenschap doe. Ik denk dat ik toevallig indirect bewustzijn creëer voor onze gemeenschap door gewoon authentiek mezelf te zijn.

Ik denk dat ik mezelf voor het eerst heb voorgesteld aan de Brusselse Queer Community op deze plek genaamd De Agenda waar ik deelnam aan de lipsync-wedstrijd Crown Me Bitch. Daar kon ik niet alleen LASSYRI, de genderfluïde monochrome fashionista, voorstellen, maar ook eindelijk LASSYRI de performer, een deel van mij waarvan weer niet veel mensen wisten dat het bestond, maar dat in de maak was terwijl ik aan muziek werkte.

Ik ben weer uitgenodigd om mee te doen. Waarschijnlijk wordt dit mijn nieuwe hobby: lipsync battling. Het is echt leuk omdat ik denk dat de mensen die regelmatig zullen komen, de evolutie van mijn podiumpresentatie en optreden zullen zien.

Welke Brusselse queer initiatieven vindt u leuk? 

Ik ben wat ik zou noemen een laatkomer in de LGBTQIA+ gemeenschap. Het is pas dit jaar dat ik het gevoel heb dat ik mijn intrede heb gedaan in de Brusselse queer gemeenschap en de verschillende queer initiatieven die Brussel te bieden heeft op mijn eigen tempo heb verkend, want laten we duidelijk zijn, ik ben geen activist. Het dichtst bij activisme kwam ik tijdens de intense Black Lives Matter-beweging. Als zwarte wilde ik natuurlijk content creëren die authentiek bleef aan mijn stijl van content. Verder denk ik dat een zwarte genderfluïde persoon met gevlochten gebroken wit haar in kleurrijke en onorthodoxe genderoutfits een gevecht tegen het systeem op zich is. Ik blijf gewoon mezelf en blijf in mijn straatje, dat zoals je al hebt gelezen al verschillende artistieke richtingen uitgaat.

Categorieën

nl_BEDutch